Näillä 20 vinkillä säästät huomattavia summia heti kättelyssä tai pidemmällä aikavälillä. Osa niistä saattaa kuulostaa erikoisilta tai vaikeilta toteuttaa mutta todellisuudessa ne ovat helppoja ja tehokkaita. Anna niille mahdollisuus ja saatat yllättyä – sekä tietenkin säästää rahojasi.

 

1. Sammuta televisio


Yksi loistava tapa säästää on katsoa vähemmän televisiota. Television sulkemisella on paljon talouttasi parantavia vaikutuksia: et altistu houkutteleville mainoksille, säästät sähkölaskussa, voit keskittyä muihin tärkeisiin asioihin elämässäsi, jne. Television katselu on kieltämättä keino rentoutua iltaisin mutta voit keksiä muitakin tapoja, jotka ajavat saman asian.

2. Älä osta lahjoja, vaan tee ne itse


Voit tehdä kotona ruokia ja leivonnaisia, kuten leipää tai keksejä, kynttilöitä, saippuaa, ym. hyvin edullisesti ja pienellä vaivalla. Ne ovat loistavia lahjoja, sillä itse tehtynä niitä arvostetaan paljon. Lisäksi ne ovat syötäviä tai käyttökelpoisia, minkä vuoksi ne eivät jää pölyyntymään lahjan saajan kaapin perukoille. Laita lahjan mukaan vielä käsinkirjoitettu henkilökohtainen viestin, niin lahjasi on mielekkäämpi kuin mikään kaupasta valmiina ostettu.

3. Älä käytä suuria summia lastesi viihdyttämiseen


Suurimmalle osalle lapsista, etenkin pienimmille, voi keksiä hyvinkin edullista mutta viihdyttävää tekemistä. Keksi pelejä ja leikkejä, joissa tarvitaan mielikuvitusta eikä materiaa. Loppujen lopuksi lapset haluavat sinulta aikaasi, eivät rahaasi. Näin siis säästät ja samalla iloitset lastesi seurasta.

4. Siivoa kaappisi


Käy läpi kaikki kaappisi ja muut varastot, ja yritä päästä eroon kaikesta turhasta löytämästäsi tavarasta. Voit myydä tavarat kirpputorilla, netissä tai muissa myyjiäisissä. Näin saat hieman ylimääräistä rahaa ja samalla pääset eroon ylimääräisestä ja turhasta tavarasta, mikä on yleensä henkisestikin vapauttavaa.

5. Valmista laatikkoruokia


Kaikenlaiset laatikkoruoat, kuten makarooni- ja maksalaatikko, ovat helppoja valmistaa. Usein kiireisinä iltoina niitä ei kuitenkaan tule tehtyä, vaan nouto- tai valmisruoka on houkuttelevampi vaihtoehto. Jos haluat säästää, tee yhtenä päivänä iso annos laatikkoruokaa. Jaa se annoksiksi, jotka voit helposti pakastaa. Kiireisinä iltoina voit sitten sulattaa mikrossa itsellesi sopivan annoksen. Laatikkoruokien ainekset ovat halpoja, joten niitä voi ostaa isommankin satsin kerralla.

6. Vaihda energiansäästölamppuihin


Energiansäästölamput voivat maksaa enemmän, kuin tavalliset hehkulamput, mutta ne maksavat nopeasti itsensä takaisin. Sen lisäksi, että ne säästävät energiaa, ne ovat hyvin pitkäikäisiä eli tulet ostaneeksi niitä todella harvoin.

7. Tee hintavertailua ruokakaupoissa


Monilla meistä on tapana tehdä ruokaostokset yhdessä ja samassa tutussa ruokakaupassa. Usein kyseinen kauppa ei kuitenkaan myy halvimmalla niitä tuotteita, joita meillä on tapana ostaa. Pistä ylös parinkymmenen useimmiten ostamasi tuotteen hinta ja ala käydä eri kaupoissa merkaten näiden tuotteiden hinnat ylös. Pian löydät sen kaupan, josta saat useimmiten tarvitsemasi tuotteet halvimmalla. Ala tehdä ostoksesi tässä kaupassa!

8. Älä käytä rahaa rentoutuaksesi


Jos sinulla on ollut stressaava päivä töissä, koet ehkä rentoutuvasi voidessasi ostaa itsellesi jotain mieleistä. Kokeile shoppailun sijasta kotiin menemistä ja rentoutumista vaikkapa venyttelyn, joogan tai meditaation avulla. Tällä tavoin rentoudut vielä paremmin ja samalla säästät rahaa.

9. Tee vapaaehtoistyötä


Vapaaehtoistyö on oiva tapa tavata uusia ihmisiä ja osallistua mielenkiintoiseen projektiin, jolla voi olla paljon positiivisia vaikutuksia. Se ei myöskään maksa sinulle mitään, toisin kuin monet muut harrastukset. Saat sen myötä paljon sisältöä vapaa-aikaasi.

10. Älä vietä aikaasi ostoskeskuksissa


Vapaa-ajan vietto pyörimällä ostoskeskuksissa ei ole hyvä tapa, sillä se houkuttelee tekemään turhia heräteostoksia. Sen sijaan ulkoile, käy vaikka museossa tai vieraile ystävilläsi, tai vietä aikaa kotonasi. Älä viihdytä itseäsi ostoksilla.

11. Peru turhat lehtitilaukset


Kerääntyykö pöytäsi kulmalle pino lukemattomia lehtiä? Jos tilanne on tämä, se on merkki siitä, että tilaat joitakin lehtiä aivan turhaan. Peru lehtitilaukset saman tien äläkä odota uutta laskua, sillä siinä vaiheessa uusi vuoden tilausjakso on jo lähtenyt käyntiin.

12. Tee eväät töihin


Jos työpaikkaruokailu ei kuulu työsi etuuksiin, ota välillä eväät mukaan töihin. Säästät suuria summia rahaa, kun et joka päivä käy lounaalla. Pienellä vaivalla saat valmistettua ja kuljetettua eväät töihin.

13. Pukeudu minimalistisesti


Osta sellaisia vaatteita, jotka sopivat hyvin toistensa kanssa, ja et tarvitse suurta vaatevarastoa. Tällöin voit yhdistellä kaikkia vaatteita keskenään ja näyttää silti tyylikkäältä.

14. Käytä kimppakyytiä


Asuisiko lähistölläsi joku, joka kulkee lähes samaa reittiä töihin kuin sinäkin? Miksi ette menisi samalla autokyydillä? Vuorottelemalla kuljetusvuoroja puolitatte molemmat työmatkoihin menevät auton kulut.

15. Tarkasta puhelinlaskusi


Käy läpi puhelinlaskusi ja etsi sieltä kaikki turhat kulut ja kalliit puheluhinnat. Vältä jatkossa soittamasta kalliisiin palvelunumeroihin. Lähetä vaikka mieluummin sähköpostia tai käy paikan päällä, jos se on mahdollista. Kysy puhelinoperaattoriltasi päivitystä halvempaan liittymään.

16. Käy kirjastossa


Kirjastosta saa paljon muutakin kuin lainakirjoja. Voit tavata ihmisiä, lukea lehdet, opiskella, osallistua tapahtumiin ja lainata paljon muutakin, kuten erilaisia urheiluvälineitä – etkä maksa siitä yhtään mitään.

17. Selvitä kaikki työpaikkasi edut


Monet eivät tiedä tarkalleen, mitä kaikkia etuja heidän työsuhteensa pitää sisällään. Pyydä esimiestäsi tai jotakuta henkilöstöpuolelta selvittämään sinulle kaikki, mitä sinulle kuuluu työsi puolesta. Saatat yllättyä kuulemastasi!

18. Älä kaahaa


Kaahaaminen autolla ei ole järkevää bensan kulutuksen kannalta. Lisäksi saatat saada sakot ylinopeudesta, mikä tulee aina kalliiksi.

19. Älä osta kallista kosmetiikkaa ja hygieniatuotteita


Merkkituotteet ovat kalliita ja usein meillä on mielikuva, että ne ovat halvempia parempia. Näin on etenkin kosmetiikan ja hygieniatuotteiden kohdalla. Kokeile halpoja merkkejä ja saatat yllättyä. Ne sisältävät todennäköisesti melkein samaa tuotetta, kuin kalliimmatkin.

20. Pidä ikkunat kiinni


Älä tuuleta turhan paljon kesällä tai talvella. Kun pidät ikkunat kiinni talvella, lämpö ei karkaa ja säästät lämmityskuluissa. Kesällä kuuma ilma pysyy ulkona, kun et avaa ikkunoita ja ovia. Silloin sinun ei tarvitse käyttää tuulettimia tai ilmalämpöpumppua.